Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Γάμοι, δίσεκτο έτος και Μάης

                                                                                                                               
ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ




Ο λαός αποφεύγει τα δίσεκτα έτη και τον μήνα Μάη να τελεί γάμους κι αυτό, γιατί έχει συνδέσει το δίσεκτο με τη δυστυχία και τον Μάη με τα μάγια, αν και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, παρά μόνο μοιάζουν ηχητικά. Έτσι έχει δημιουργηθεί μια πρόληψη με ευρύτατη διάδοση.

Για να το αντιληφθούμε αυτό πρέπει να δούμε τι σημαίνει και πώς γράφεται το δίσεκτος. Αντίθετα προς το «δυς», πρώτο συνθετικό λέξεων που δηλώνει δυσχέρεια, αναίρεση και κακή κατάσταση, το «δις» με το οποίο αρχίζει η λέξη δίσεκτος σημαίνει δύο φορές. Ηχητικά όμως δεν διαφέρουν. Το δίσεκτο προέρχεται από το λατινικό bi-sextus. Στο Ιουλιανό ημερολόγιο, η 6η μέρα των Καλενδών του Μαρτίου (24 Φεβρουαρίου) υπολογιζόταν δύο φορές κάθε τέταρτο έτος, που λεγόταν γι΄αυτό δίσεκτο και είχε 366 μέρες, αντί των 365, που έχει κάθε κανονικό έτος. Το ίδιο συμβαίνει και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο που είναι σε χρήση σήμερα. Η πρόληψη γύρω από το δίσεκτο έτος οδήγησε στο να έχει η λέξη μεταφορική σημασία και να χρησιμοποιείται για να δηλώσει έτος δυστυχίας.

Πηγή : Ορθοδοξία και λαϊκές δοξασίες, Ελληνικά Γράμματα, 2η έκδοση, 1997.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ χρήσιμες διευκρινίσεις. Η Ορθόδοξη πίστη συμπορεύεται με την κοινή λογική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος

      Του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου   Με την ανάληψή Του ο Χριστός ανέβασε την ανθρώ­πινη φύση μέχρι το θρόνο της δόξης του...