Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ebru (Εμπρού) : όταν η τέχνη συναντά το διαλογισμό







Πρόκειται για διακοσμητική τέχνη ανατολικής προέλευσης, η οποία ήρθε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη συχνά αναφέρεται και ως «marbling art». Η λέξη ebru θα πει «με μορφή σαν σύννεφο». Σύμφωνα με τους ασκούντες την τεχνική αυτή, «η διαδικασία του να κάνεις ebru σε βάζει σε μια κατάσταση διαλογισμού».

Διαβάζουμε σε σχετική ιστοσελίδα : «το ebru θεωρείται και μορφή διαλογισμού με βαθιά φιλοσοφία από πίσω… Το  ebru είναι διαλογισμός, δημιουργία και ομορφιά.»
Το ebru είναι πολύ διαδεδομένο  στην Τουρκία, θεωρείται συμβατό με την ισλαμική αντίληψη, ενώ χρησιμοποιήθηκε και για τη διακόσμηση του Κορανίου.
Δε λείπουν μάλιστα και οι βαθιά αποκρυφιστικές προεκτάσεις : «Οι Σαμάνοι … χρησιμοποιούσαν αυτή την τέχνη για να βλέπουν τα μελλούμενα, μέσα από τα χρώματα στην υδάτινη επιφάνεια. Για πάρα πολλούς αιώνες ήταν μια τέχνη κρυμμένη μέσα σε εσώφυλλα βιβλίων, αλλά από τις αρχές του 20ού αιώνα έχουμε μια αναβίωσή της.»[1].
Κάποιοι ονομάζουν την τεχνική  ebru «μαγική» ζωγραφική και φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι θεραπεύει ακόμα και τον καρκίνο[2].
Όλα τα προαναφερθέντα, καθώς και  η υιοθέτηση ανατολικοθρησκευτικών και αποκρυφιστικών δοξασιών από δασκάλους της τεχνικής, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί πρακτικής ασυμβίβαστης με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή.
                                                                                         
Η  ΟΜΑΔΑ  ΤΗΣ  ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ  ΠΛΑΝΩΝ

Προσοχή : Επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του παρόντος κειμένου, με την προϋπόθεση να μη γίνει   καμία αλλοίωση του περιεχομένου και να γίνει ρητή αναφορά στην πηγή προέλευσης (Πηγή : https://anairesiplanon.blogspot.com/)




[1] https://look.athensvoice.gr
[2] https://www.healthyliving.gr/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος

      Του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου   Με την ανάληψή Του ο Χριστός ανέβασε την ανθρώ­πινη φύση μέχρι το θρόνο της δόξης του...