Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ



Του  μακαριστού  πατρός  Αντωνίου  Αλεβιζόπουλου

          Πολλοί νέοι ζητούν σταθερό σημείο αναφοράς, ώστε να μπορούν να «μετρήσουν» κάθε τι νέο που φθάνει σ΄ αυτούς, ώστε να μην παρασυρθούν από ποικίλους ανέμους. Τα ιδεολογικά ρεύματα είναι σήμερα ποικίλα και δημιουργούν σύγχυση και αβεβαιότητα στους νέους κυρίως ανθρώπους. Αποτελούν πρόκληση για τη διδαχή και το κήρυγμα της Εκκλησίας. Αυτή την πρόκληση καλούνται να δεχθούν οι ποιμένες μας.
          Η Εκκλησία πρέπει να οριοθετήσει την πίστη και να κατηχήσει σωστά τους πιστούς, να αποκτήσουν το κατάλληλο κριτήριο  και το σταθερό σημείο αναφοράς, ώστε να μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν ˙ να μην κλυδωνίζονται και να μην παρασύρονται  από κάθε «άνεμον της διδασκαλίας, μέσα εις την δολιότητα των ανθρώπων, μέσα εις την πανουργίαν τους προς τον σκοπόν της μεθοδικής παραπλανήσεως» (Εφεσ. δ’ 14)
          Εάν αποκτήσουμε την αυτοσυνειδησία του ποιμένος, όπως περιγράφεται από τον απόστολο Παύλο, τότε θα φροντίσουμε τον «καταρτισμό των αγίων», το έργο δηλαδή της διακονίας, με σκοπό την «οικοδομήν του σώματος του Χριστού, μέχρι καταντήσωμεν οι πάντες εις την ενότητα της πίστεως και της επιγνώσεως του υιού του Θεού, εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού». Όταν πλέον είμαστε σε θέση να ομολογήσουμε την αλήθεια «εν αγάπη», θα αυξηθούμε πνευματικά και τότε η Κεφαλή θα είναι μόνο ο Χριστός, κανένας άλλος (Εφεσ. δ’ 11- 14).


Πηγή : Αντιμετώπιση των αιρέσεων- Προβληματική και στρατηγική, Αθήνα 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος

      Του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου   Με την ανάληψή Του ο Χριστός ανέβασε την ανθρώ­πινη φύση μέχρι το θρόνο της δόξης του...