Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

          Με μεγάλη έκπληξη εντοπίσαμε εκπομπή με τίτλο «Διαλογισμός, μια Καινούργια Θεραπεία;», σε κρατικό κανάλι, με τηλεοπτική μετάδοση την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019. Από την περιγραφή της εκπομπής : «Το ντοκιμαντέρ διερευνά την πραγματική επανάσταση ενός νέου θεραπευτικού μονοπατιού, το οποίο αντλεί από τους ίδιους πόρους του ανθρώπου τα μέσα της θεραπείας του και που κάνει τον ασθενή πραγματικό συντονιστή της υγείας του», γίνεται σαφές ότι πρόκειται περί προβολής ανατολικοθρησκευτικών πρακτικών και δοξασιών.
          Υπενθυμίζεται ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι ασυμβίβαστα με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή και ενέχουν πάμπολλους κινδύνους για την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου.
          Ενδεικτικά παραπέμπουμε σε κείμενο της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας με τίτλο «ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΟΓΚΑ;» (http://imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro=CDB74801-724B-40C3-A8F0-EEFC4CBA5CC6)



«Α. Σωματικοί κίνδυνοι


1. Η ίδια η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα αποτρέπει από τη γιόγκα τα παιδιά, αλλά και τις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, επισημαίνοντας ότι «είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις εγκύους να κάνουν ασκήσεις γιόγκα, εξαιτίας της πιθανότητας εμβολισμού αγγείων με αέρα»[1]. Επίσης, πολλοί δάσκαλοι γιόγκα, αλλά και η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα, τονίζουν τους σωματικούς κινδύνους που συνεπάγεται η γιόγκα για τα παιδιά κάτω των 16 ετών.

2. Σε διάφορες γιογκικές ιστοσελίδες επισημαίνονται μεταξύ άλλων και οι αναπνευστικοί κίνδυνοι της γιόγκα: υπεραερισμός, τραυματισμοί του διαφράγματος και άλλων αναπνευστικών μυών και κατάρρευση των πνευμόνων από τις αναπνευστικές ασκήσεις γιόγκα [2].



Β. Πνευματικοί κίνδυνοι


1. Ψυχιατρικές μελέτες αναφέρουν τις ψυχιατρικές επιπλοκές του διαλογισμού[3] και σοβαρές μελέτες εξειδικευμένων ψυχολόγων κατονομάζουν τις ποικίλες βλάβες που παρουσιάζονται στους ανθρώπους που ασκούν διαλογισμό: απότομη διακοπή συνειδήσεως, προσβολές άγχους, δυσκολίες στη μνήμη, έλλειψη ορίων, ανάρμοστα και ασύνδετα συναισθηματικά ξεσπάσματα, μακροχρόνια συναισθηματική ισοπέδωση, τινάγματα μυών, σπασμοί, οπτικές ψευδαισθήσεις κ.ά.[4] Η επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία.

2. Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά πνευματικό μονοπάτι, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, αλλά και τον γκουρού Ραζνίς μπορεί να οδηγήσει σε "προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της λογικής".»







ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]. www.americanyogaassociation.org/general.html

[2]. www.yogatohealth.com/Being_Aware_Of_Yoga_Breathing_Dangers.html

[3]. Epstein Mark & Lieff Jonathan, “Psychiatric Complications of Meditation Practice”, in The Journal of Transpersonal Psychology, vol. 13, no 2, 1981.

[4]. Singer Thaler Margaret, Cults in Our Midst - The Continuing Fight Against their Hidden Menace, John Wiley, 2003, κεφ. 6.



Επισημαίνεται, ακόμη, ότι με το διαλογισμό και τους κινδύνους του έχουν ασχοληθεί αρκετές Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, μεταξύ των οποίων και η τελευταία (ΛΑ΄Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψη).

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί, να ευρίσκονται σε εγρήγορση, να ενημερώνονται υπεύθυνα και να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από κάθε κίνδυνο  παραπλάνησης.


Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΠΛΑΝΩΝ


Προσοχή : Επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του παρόντος κειμένου, με την προϋπόθεση να μη γίνει   καμία αλλοίωση του περιεχομένου και να γίνει ρητή αναφορά στην πηγή προέλευσης (Πηγή : https://anairesiplanon.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος

      Του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου   Με την ανάληψή Του ο Χριστός ανέβασε την ανθρώ­πινη φύση μέχρι το θρόνο της δόξης του...