Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εντάσσει το διαλογισμό και τις εναλλακτικές ψευδοθεραπείες σε επιμορφωτικά προγράμματά του!




Με μεγάλη έκπληξη εντοπίσαμε στα προγράμματα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αθηνών[1] σειρά προγραμμάτων που διδάσκουν εναλλακτικές «θεραπείες» και διαλογισμό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα προγράμματα. Πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Θετική Ψυχολογία : η Επιστήμη της Ευτυχίας», στο οποίο διδάσκεται ο διαλογισμός mindfulness (ενσυνειδητότητα). Άλλο πρόγραμμα με τον τίτλο «Εναλλακτικές Ψυχολογικές Θεραπείες – Μέθοδοι και Αποτελέσματα», στο οποίο διδάσκονται, μεταξύ άλλων, «δραματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, διαλογισμός, ενσυνειδητότητα (mindfulness)», κ.ά. Άλλο πρόγραμμα «Διαχείριση του Στρες και Υγεία», όπου διδάσκεται όχι μόνον ο διαλογισμός mindfulness, αλλά και ο υπερβατικός διαλογισμός. Προγράμματα για ομοιοπαθητική, βελονισμό, αρωματοθεραπεία και για άλλες εναλλακτικές πρακτικές, κάποιες από τις οποίες εμπλέκουν και αποκρυφισμό.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί φυσικά γνωρίζουν ότι τόσο ο διαλογισμός όσο και οι εναλλακτικές «θεραπείες» είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, όπως καταδεικνύουν τόσο οι σχετικές θεολογικές μελέτες, όσο και οι Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., όπως πληροφορούμεθα από την ιστοσελίδα του, εκπονεί εξ αποστάσεως προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης σε 40 εκπαιδευτικές κατευθύνσεις. Αυτό που μας φαίνεται αδιανόητο είναι πώς ανάμεσα στα τόσα καλά προγράμματά του, παρεισέφρησε η ψευδοεπιστήμη και ο Μεσαίωνας; Πώς είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο Αθηνών να χορηγεί πιστοποιητικά επιμόρφωσης σε ψευδοεπιστημονικές μεθόδους; Η διεθνής βιβλιογραφία επισημαίνει την έλλειψη τεκμηρίωσης ή και την επικινδυνότητα των ανωτέρω πρακτικών. Είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο Αθηνών να τους δίνει στέγη;


Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΠΛΑΝΩΝ

 Προσοχή : Επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του παρόντος κειμένου, με την προϋπόθεση να μη γίνει   καμία αλλοίωση του περιεχομένου και να γίνει ρητή αναφορά στην πηγή προέλευσης (Πηγή : https://anairesiplanon.blogspot.com/)


[1] https://elearningekpa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος

      Του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου   Με την ανάληψή Του ο Χριστός ανέβασε την ανθρώ­πινη φύση μέχρι το θρόνο της δόξης του...